Pentru a pune în valoare cât mai bine proiectul nostru imobiliar și pentru a reuși să transpunem cât mai bine conceptul „VISUL MISTERIOS AL CLASICULUI ÎN MODERN”, am urmărit pentru început să alegem o cât mai bună echipă  care să ajungă să cunoască acest imobil în toate detaliile lui. Așadar arhitecții, structuriștii, designerii și constructorul au făcut toate eforturile pentru a culege date, a face măsurători, studii și evaluări pentru a avea în cele din urmă cea mai clară imagine a tot ceea ce va trebui făcut. Și pentru a avea o idee de unde s-a plecat vă oferim câteva fotografii sugestive.

                După ce s-au realizat toate evaluările și studiile preliminare s-a trecut la găsirea soluțiilor și întocmirea proiectelor precum și la obținerea tuturor autorizațiilor din partea autorităților (fiind o zonă istorică și o clădire istorică cea mai dificilă aprobare a fost cea de la institutul de culte și monumente).

Prima lucrare a fost cea de îndepărtare a tuturor elementelor vechi: tencuieli, pardoseli de lemn putrede, instalații de apă canalizare electrice vechi de zeci de ani, elemente de rezistență din lemn afectate, materiale de termoizolație, moloz, etc.. Apoi, chiar dacă nu era întru-totul necesar, am consolidat întreaga structură de rezistență a imobilului, lucrare care a necesitat un mare volum de muncă. Elementele din lemn vechi și cu o rezistență mult scăzută au fost înlocuite cu beton foarte bine armat. Elementele de lemn ramase (lemnul din tavan) au fost verificate și tratate cu substanțe ignifuge, de conservare și de îndepărtare a posibililor dăunători ai lemnului.

Îmbunătățirea structurii de rezistență a necesitat un proiect amplu și foarte dificil de realizat având în vedere vechimea construcției și a faptului că apartamentul se află la etajul 1 al imobilului. Trebuiau găsite soluții pentru a nu greva construcția de sarcini suplimentare, lucrările de consolidare trebuiau realizate secvențial cu lucrări de susținere prealabile  și totodată trebuiau realizate operațiuni unice ce necesitau calificare înaltă din partea constructorului.

S-au înlăturat de asemenea toate instalațiile învechite ale imobilului (instalația de apa,canalizare, electricitate, gaz-metan) și s-au realizat altele noi trainice și care să respecte toate standardele de siguranță.

Întreaga casă a fost izolată termic și fonic prin tapetarea pereților exteriori și a tavanului cu vată minerală, izopren și zăpadă artificială. Adăugând la aceasta faptul că pereții imobilului sunt foarte groși, putem concluziona că acum casa dispune de un înalt coeficient de confort termic și fonic.

                Apoi totul a fost acoperit cu un strat de gips-carton de buna calitate care a adăugat și el un plus de izolare termică și fonică. Pentru a lăsa peretele să respire s-au realizat din loc în loc guri de ventilare și aerisire. S-a ales metoda placării cu ghips-carton deoarece este un material ușor,  versatil cu ajutorul căruia s-au putut masca și corija cu o mai mare ușurință elementele constructive mai puțin riguroase de la ridicarea clădirii acum 200 de ani (colțuri ale pereților care nu aveau unghi de 90°, tavan care nu era plan, ziduri care nu erau perfect verticale, etc.)

După toate lucrările de eliminare materiale de construcție vechi, consolidare structură de rezistență clădire, reparații, înlocuiri și îmbunătățiri ale confortului termic și fonic s-a trecut la amenajările de finețe la interior. Aici designeri au avut de realizat o muncă dificilă pentru a îmbina într-un mod cât mai armonios cu putință clasicul arhitecturii apartamentului cu funcționalitatea și utilul modernului.

Prima decizie a fost că apartamentul nu trebuia fragmentat, având în vedere și înălțimea pereților interiori de 4,5 metri, și aceasta pentru a nu diminua cu nimic din senzația de spațios.

Pentru a realiza totuși o proporție armonioasă între suprafața camerelor și înălțimea pereților s-a luat hotărârea de a coborî tavanul cu 0,5m acest lucru fiind de folos și din punct de vedere termic și al instalațiilor care au avut acum suficient spațiu pentru a fi poziționate cât mai bine.

Deoarece volumul mare al apartamentului avea nevoie de cât mai multă lumină s-au înlăturat parapetele ferestrelor, acolo unde s-a putut, și totodată s-a optat pentru o soluție de iluminare cu ajutorul spoturilor de iluminare poziționate în scafe. În fiecare spațiu au fost calculate și introduse și corpuri de iluminat de bună calitate care să aducă un plus de lumină și care să întregească și linia estetică.

Scafele au fost proiectate cu bun gust și realizate cu mare atenție pentru a păstra un echilibru armonios între liniile drepte și cele curbe. Ele au necesitat multă manoperă și o bună calificare a constructorului.

Pentru pardoseli s-a optat pentru un parchet din lemn masiv de stejar care să sublinieze în toate aceste transformări aduse apartamentului că linia clasică nu a fost uitată. În băi și bucătărie din motive practice s-a utilizat gresie groasă de foarte bună calitate pentru pardoseli.

Tot în linia clasică, glafurile geamurilor precum și pervazele parapetelor teraselor au fost realizate din marmură în ton cu linia caldă imprimată de parchetul masiv.

Ferestrele, din motive de utilitate și funcționalitate, sunt realizate din profil termopan care imită cât mai bine stejarul. Ele au fost construite dintr-un profil termopan performant pentru a face față, de exemplu pe fațada sudică, unor deschideri mari.

Ușile interioare precum și glasvandul care desparte livingul de birou sunt realizate deasemeni în linia clasică din lemn masiv. Ușa de la intrare în apartament este foarte înaltă, păstrându-se întocmai golul de intrare realizat la construcția imobilului acum 200 de ani.

În trecut apartamentul a fost încălzit cu ajutorul sobelor de teracotă așa că acest lucru ne-a inspirat să integrăm în spațiul apartamentului un șemineu pentru a întări acea notă clasică despre care vorbeam.

Pereții au fost, în cea mai mare parte, finisaţi cu o tencuială tip pastă stuc-veneţian cu particule de argint sau de aur în funcţie de tema care sa dorit în fiecare încăpere. Această aplicare a necesitat multă manoperă precum şi o bună calificare a constructorului. Pe terase s-a utilizat lavabilă hidrofugă şi antifungică iar în bucătărie şi băi pereţii au fost placaţi cu faianţă de foarte bună calitate din Spania şi Italia.

În tot apartamentul sunt poziționate generos şi ergonomic prize electrice, de internet şi cablu iar în încăperea numită „birou” s-au poziţionat cabluri pentru aparatura video şi  multimedia.

Tot designul, alegerea culorilor şi temelor fiecărei încăperi, poziționarea şemineului, barului, etc. au urmărit respectarea principiilor străvechi chinezești Feng-Shui.

Așadar iată descrierea pe scurt a zonelor apartamentului:

Livingul spațios este iluminat de doua geamuri imense și totodată de corpurile de iluminat incluse într-o scafă bine realizată, scafă ce urmărește întreg conturul perimetral al camerei. Intrările în living, atât din antreu cât și din birou sunt largi iar șemineul realizat în colțul sud-vestic adaugă un plus de stil întregului ambient. Structura șemineului a fost izolata ignifug, pentru o cât mai mare siguranță in exploatare, totul fiind placat apoi cu o gresie specială cu un aspect care te duce cu gândul la nisipul plajelor. De jur-împrejurul șemineului, în pardoseală a fost montată o zonă cu piatră de travertin care să accentueze nota marină.

În mijlocul tavanului a fost montat un corp de iluminat adecvat volumului încăperii, foarte frumos și care aduce un plus de căldură încăperii. Iluminarea din scafă împreună cu aplica masivă de pe tavan precum și cu cele două corpuri de iluminat pot crea diferite configurații de iluminare aceasta și datorită variatoarelor de tensiune care pot aduce lumina din fiecare corp la diferite intensități în funcție de dorințe.


Ca și culori s-au optat aici pentru nuanțe de bej, auriu, nisip, piatră care să surprindă cât mai bine elemente cum ar fi: căldură, foc, marin.


Biroul , cu toate că această încăpere poate fi folosită și ca studio sau un al doilea dormitor, a fost realizat în ideea „Home-teatre”, iar dacă se doreşte poate fi dotat cu proiector şi sisteme multimedia, cablajul fiind realizat. Și pentru a avea obscuritatea necesară unei bune vizionări s-au montat jaluzele speciale, acționate electric la geamuri şi în zona de delimitare cu livingul. Scafa de pe tavanul încăperii ne duce cu gândul la o sală de cinema iar pe peretele sudic a fost realizat un veritabil ecran de proiecţie şi acesta din urmă beneficiind de o iluminare diversă în funcţie de necesităţi şi dorinţe.

Pentru a spori intimitatea atunci când se dorește în zona dintre living și birou s-a montat ulterior un glasvand clasic din lemn masiv și sticlă.

Ca și coloristică pentru această încăpere s-au ales nuanțe de albastru, alb, argintiu, lavandă și indigo pentru a surprinde cât mai bine elemente cum ar fi: aer, nori, eter, mister.

Dormitorul matrimonial este cochet, spațios și este deservit de baia mică, baie care a fost creată de la zero neexistând în amenajarea anterioară a apartamentului. Camera mai are acces direct la terasa de la fațada sudică a imobilului, terasă pe care am urmărit să o transformăm într-o gradină interioară. Pentru a spori luminozitatea și pentru a da o notă distinctă acestui dormitor, aproape întreg peretele sudic este realizat din geam, parapetul preexistent aici fiind îndepărtat. Zona patului de dormit este încadrată în partea superioară, a
tavanului, de  o scafa  ce delimitează si „ocrotește” prin jocul de lumini realizat, spațiul de odihnă.

Conform armonizării Feng-Shui aici s-a mers pe culori „aprinse”, nuanțe de roşu care să amplifice şi să echilibreze „energia” întregului apartament.

Baia mică, despre care tocmai vorbeam că deservește dormitorul matrimonial, are o cadă cu hidromasaj modernă, cu un design aparte, obiectele sanitare precum și radiatorul ornamental încadrându-se în același stil modern. Pentru amenajarea acestei băi s-a folosit gresie și faianță de foarte bună calitate.  Chiar dacă această baie este realizată într-un stil mai modern elementul clasic nu lipseşte şi este sugerat într-un mod subtil prin  realizarea unui joc de culori Yin-Yang care conferă o stare de echilibru natural.

Obiectele sanitare sunt practice şi versatile cada cu hidromasaj putând de exemplu să fie utilizată atât pentru duşuri rapide cât şi pentru băi relaxante sau romantice.

Terasa (grădina interioară) este delimitată şi izolată de exterior de geamuri înalte şi are vedere spre curtea interioară a imobilului. Accesul pe terasa se poate face atât din antreu cât şi din dormitorul matrimonial.

Este foarte luminoasă, aici tavanul păstrându-se aproape la înălţimea lui constructivă, el fiind coborât foarte puţin datorită straturilor de hidroizolații necesare. Fiind foarte înaltă, în această grădină interioară, şi-ar putea găsi locul chiar şi un copăcel ornamental sau o plantă exotică de mari dimensiuni. Elementul din fier forjat, foarte vechi, de pe parapetul terasei a fost recondiţionat şi remontat pentru a păstra linia clasică a arhitecturii faţadei.

Holul (antreu) este spațios şi conține o zonă de bar, o zonă de primire sau discuții precum şi o zonă utilă de dressing. Barul este o combinaţie între modern şi clasic. El este deasemeni şi foarte practic şi conține toate elementele necesare unei bune deserviri în cazul unui party. Fluiditatea spațiului creat de antreu, terasă, bar precum şi living poate transforma cu ușurința casa într-o adevărata sala de recepție.                                                              

Iluminarea barului se armonizează perfect cu iluminarea spaţiosului antreu, scafele cu spoturi bine calculate precum şi aplicele clasice de pe pereţi creând şi aici, cu ajutorul variatoarelor de tensiune, adevărate jocuri de lumină necesare pentru diversele ocazii şi dorinţe.

Culorile pereţilor sunt calde, primitoare şi ca şi nuanţe se apropie de cele din living. Scafele de pe tavan au primit aici culori puţin mai închise pentru a fi uşor distincte, pentru a contura mai bine linia de iluminare şi pentru a spori astfel spaţialitatea antreului.

Bucătăria urmărește să imprime o notă uşor rustică întregului apartament prin faptul că sau folosit pe pereţi faianţă de dimensiuni mai mici care aduc aminte de cărămizile unei crame sau a unei bucătării vechi. Pardoseala este realizată din gresii mari cu aspect antichizat de culoarea nisipului. În această notă clasică  dată de pereţi şi pardoseală pentru tavan s-a optat pentru scafe care realizează o bună iluminare şi care printr-un „joc” armonios de linii drepte şi curbe, unesc zona de bucătărie propriu-zisă cu zona de dinning.

                Culorile utilizate aici au fost în aşa fel alese pentru a sugera noţiunea de „vatră”, locul unde totul este alchimizat şi revitalizat prin energia misterioasă a focului şi pământului. Astfel s-au folosit nuanţe de cărămiziu, nisip, maro, bej şi alb.

                Mobilierul, pentru bucătărie, este realizat într-o linie clasică ce este „întreruptă” ici şi acolo de elementele moderne ale aparatelor electrocasnice de bună calitate.

Baia mare, care poate deservi întregul apartament chiar şi în cazul unei petreceri, are peretele vestic semirotund linia lui urmărind o spațioasa cadă cu hidromasaj de formă circulară. Pentru amenajarea băii s-a folosit gresie şi faianță de cea mai bună calitate precum şi ornamente din inox care sa dea un plus de eleganţă.

Şi în această baie s-a urmărit realizarea aceluiași tip de „joc”  Yin-Yang dar dacă în baia mică acesta era realizat pe verticală acum el este realizat aici pe orizontală.

Elementul distinctiv, care dă o notă de unicitate şi de eleganţă sporită, al băii este oglinda masivă ce a fost realizată de către producător în serie mică. Ea sugerează „oglinda” lacului cea plină de nuferi, aducând astfel o notă de romantism şi prospeţime acestei amenajări.

                Aşadar din întreaga amenajare a acestui apartament, prin combinarea armonioasă a elementelor clasice cu cele moderne, transpare, spunem noi, un singur „principiu” al „VISULUI MISTERIOS AL CLASICULUI ÎN MODERN”.

                Această prezentare nu poate să surprindă totuşi pe de-a întregul bogata nuanţă de trăiri şi senzaţii pe care acest apartament o poate transmite celui receptiv la estetica amenajărilor interioare şi de aceea, mulţumindu-vă pentru atenţia cu care aţi citit acest material, vă invităm să-l vizitaţi.